Nutritia in timpul cursei

08.17.2017

„Bucuria si satisfactia le  simti la final. Ca sa ajungi aici e musai sa iti placa sa te chinui si sa ai grija sa nu iti pierzi energia pe durata cursei”, spune Karina Bonta, membru al BikeXpert Team.

In timpul unei curse puternice de MTB, cum este noua competie CARPATHIAN MTB EPIC, exista doua preocupari majore pentru sportiv care ar putea fi abordate din punct de vedere al nutritiei: depozitele de glicogen si electrolitii pierduti prin transpiratie.

Depozitele noastre de glicogen – carbohidratii stocati in muschi si ficat – reprezinta principalul nostru combustibil in timpul curselor de anduranta, astfel ca este important ca sportivul sa faca tot posibilul pentru a-si maximiza rezervele de carbohidrati. Acest aspect este realizat in principal in faza de pregatire, dupa cum s-a discutat deja in articolul precedent.

Cu toate acestea, in timpul cursei exista o strategie simpla care ajuta la  pastrarea acestor rezerve: consumul rapid de carbohidrati digerati. Corpul le foloseste ca sursa de energie, pastrand astfel glicogenul. Aceasta strategie este, de asemenea, foarte utila atunci cand exista un nivel ridicat de oboseala, ca urmare a diminuarii glicogenului si a nivelurilor scazute de glucoza, si exista o cerere crescuta de carbohidrati.

In termeni practici, aceasta inseamna aproximativ 0,8-1 g/minut de exercitiu sau aproximativ 30 g pentru fiecare 30 de minute din cursa. Este important, de asemenea, sa combinam diferite surse de carbohidrati – maltodextrina, glucoza, fructoza – pentru a evita stresul gastrointestinal si pentru a imbunatati oxidarea carbohidratilor. Aceste recomandari pot fi urmate prin administrarea a 500 ml Goldrink GoldNutrition® sau a unui Extreme Fluid Gel GoldNutrition®.

“Rezultatele bune dintr-un concurs depind atat de pregatire si nutritie, dar si de cat poti rezista la suferinta si stres. De cele mai multe ori, plecarile sunt momentele cele mai dureroase ale cursei – pulsul creste, simti ca te sufoci, te dor picioarele, – iar atunci cand te lupti cu adversari puternici, nu te poti menaja nici in restul cursei. Bucuria si satisfactia insa, le  simti la final. Ca sa ajungi aici e musai sa iti placa sa te chinui si sa ai grija sa nu iti pierzi energia pe parcursulcursei.  Asigura-te ca bei  cate o gura de bautura izotonica la cateva minute fara sa astepti sa ti se faca sete.  Ia un gel la aproximativ 30 de minute si ai grija sa mananci cel putin un baton daca participi la o cursa mai lunga de 2 ore “, considera Karina Bonta, membru al BikeXpert Team si atleta de nivel Elite.

Din fericire, produsele mentionate mai sus acopera si celalalt aspect esential in nutritia intra-workout, echilibrul electrolitic. Acest lucru inseamna pur si simplu completarea mai multor minerale pierdute prin transpiratie, lucru ce poate fi atins cu greu doar prin mancare. Cand aceste minerale ating niveluri critice, acestea pot avea ca rezultat nu numai performante slabe, ci si probleme grave de sanatate, cum ar fi hiponatremia, ce semnifica un nivel scazut de sodiu, sau crampe dureroase in general legate de dezechilibrele de magneziu si potasiu.

Alimentarea eficienta cu minerale si carbohidrati iti garanteaza functionarea corpului la un nivel optim in timpul intregii curse, permitandu-ti sa te bucuri la maxim de intreaga aventura!

Fii pe faza sa afli si alte recomandari ale specialistilor GoldNutrition!