Slovacii Tomas si Janka, campionii CARPATHIAN MTB EPIC 2017

09.24.2017

Pe durata celor 3 Etape din inima Carpatilor, concurentii au oferit un adevarat spectacol de ciclism si o demonstratie admirabila de forta

Trei zile de concurs spectaculoase la CARPATHIAN MTB EPIC 2017! Campioni din 10 tari s-au luptat cu natura la propriu, pe traseele croite in Bucegi si Piatra Craiului, si au reusit sa cucereasca muntii dupa 157 kilometri parcursi si 5,750 metri de urcare.

Competitia CARPATHIAN MTB EPIC, proaspat intrata in calendarul UCI 2018, a fost declarata de ciclistii profesionisti drept una dintre cele mai grele, daca nu cea mai provocatoare, la care participat pana acum. Laurii victoriei le-au revenit sportivilor din Slovacia si Ucraina.

“Greu, frumos, frig, stancos, foarte tehnic, excelent, provocator… imi place”. Acesta ar fi rezumatul foarte succint al primei editii a CARPATHIAN MTB EPIC 2017, un concurs de ciclism montan organizat de ACS MPG, care le-a oferit celor aproape 100 de rideri, dar si zecilor de sustinatori si miilor de fani, un adevarat spectacol de ciclism in perioada 21-24 septembrie. Evenimentul, sustinut de Banca Transilvania si Gatorade, a inclus un prolog si 3 etape desfasurate in Carpatii Meridionali, cu zona de Start/Finish si Race Village organizate la Cheile Gradistei – Fundata.

Daca in prima zi de concurs vremea capricioasa si altitudinea le-au pus la grea incercare rezistenta, in urmatoarele doua zile ciclistii s-au confruntat cu urcari anevoioase si coborari abrupte ce le-au testat din plin abilitatile si tehnicile. Cei mai rezistenti, dar si mai rapizi au fost sportivii din Slovacia si Ucraina. Ei au reusit sa se detaseze de restul participantilor pe durata celor trei zile ale CARPATHIAN MTB EPIC 2017, iar formarea de aliante i-a ajutat si le-a adus victoria.

Slovacul Tomas Visnovský, castigatorul tuturor celor 3 etape din acest concurs, a ajuns astazi la Start intr-un timp de 2 ore si 47 minute, dupa ce a parcurs ultima cursa, cea mai scurta insa cu multe portiuni dificile. “Astazi a fost foarte greu si sunt foarte obosit. Picioarele nu s-au miscat prea bine. Urcarile au fost extrem de abrupte. Vremea a fost foarte buna dar ruta, din nou, foarte dura! Ma simt perfect ca am castigat acest concurs si ca sunt campion! Toata lumea a fost extrem de draguta aici si mi-a placut mult competitia. Voi reveni anul viitor, sunt foarte fericit si multumit de tot ceea ce se intampla aici”, a declarat Tomas Visnovský, pe care, in ciuda oboselii, publicul l-a putut vedea mai mereu zambind.

Compatriotul sau,  Matej Ulik, a trecut al doilea linia de Finish, dupa numai 4 minute, si a fost foarte aproape de Tomas, pe toata durata competitiei, formand o echipa, chiar daca este un concurs in format individual. “A fost din nou foarte greu, dar sunt bucuros ca am obtinut locul al doilea. Tomas a fost mult mai puternic decat noi, ceilalti concurenti. Consider ca este o pregatire buna si un loc foarte bun obtinut aici, pentru mine. Cursa a fost foarte bine organizata, muntii sunt foarte frumosi, privelistea si peisajele de aici sunt superbe”, a afirmat Matej Ulik, care apoi si-a felicitat colegul de cursa.

Pe locul trei s-a clasat Márton Blazsó, care s-a luptat din greu pentru a-si mentine locul pe podium. Campionul ungar a reusit sa ramana cu picioarele pe pamant si sa se concentreze, asa cum si-a promis de ieri. “Sunt destul de multumit, cei doi sportivi slovaci au fost foarte puternici. Eu am fost imediat in spatele lor. Cred ca am reusit sa obtin locul 3 in clasamentul general”, a spus zambind Márton.

Si in ultima etapa podiumul fetelor a fost dominat de campioanele din Ucraina si Slovacia, iar ordinea a fost aceeasi de sambata. Krystyna Konvisarova a trecut prima linia de Finish, cu un timp de 3 ore si 31 de minute, urmata la doua minute distanta de Janka Keseg Števková. Ceva mai tarziu au sosit Andrea Juhásová si Hanna Verheles. In clasamentul general al competitiei CARPATHIAN MTB EPIC 2017, ordinea castigatoarelor este urmatoarea: locul 1 – Janka Keseg Števková, din Slovacia, locul 2 – Krystyna Konvisarova si locul 3 – Hanna Verheles, amandoua din Ucraina.

“A fost destul de dur, dar m-am simtit mai bine decat in zilele precedente. Este un semn bun pentru mine, mi-am intrat in ritm. Stiam ca nu o sa mai am alta sansa ca sa castig competitia. Mi-a placut foarte mult, organizarea a fost foarte buna, toata lumea este foarte draguta si primitoare. Este pentru prima data cand am venit in Romania, dar nu ultima cu siguranta! Imi place foarte mult ce se intampla aici”, ne-a marturisit Krystyna Konvisarova, campioana la UCI MTB Marathon Series in ultimii doi ani.

Greutatea in etapa a treia a fost data de ascensiunea printr-un domeniu stancos, cu drumuri denivelate, pana la varful Bucsa, situat la 1.845 metri altitudine, care separa muntii Bucegi de masivul Leaota. Castigatoarea acestei editii a concursului, Janka Keseg Števková, a ales un ritm, pe durata ultimei etape, care sa ii asigure pozitia: “La inceput am incercat sa stau alaturi de Krystyna, dar nu m-am simtit foarte bine. Ea a fost mai puternica azi. Bineinteles ca mi-ar placea sa revin aici, organizarea a fost exceptionala! Totul a fost perfect la acest eveniment, ma bucur ca anul viitor va fi o cursa UCI! Sper sa pot reveni aici sa concurez”. Janka Keseg Števková a participat de trei ori la Olimpiada si la Absa Cape Epic, cea mai populara competitie pe etape din lume.

Ciclistii din tara noastra s-au descurcat admirabil in aceasta competitie, apreciata de toti participantii ca fiind cea mai grea la care au luat parte. Lucian Logigan, campionul balcanic si national la XCO si unul dintre ambasadorii sportivi ai evenimentului, a declarat: “Am o medalie de Finisher. M-am simtit bine astazi, mai ales pe partea a doua a traseului, prima parte fiind foarte, foarte abrupta. Am terminat pe cinci, am tras tare ca sa recuperez si sa fiu pe o pozitie buna in clasamentul general. Cele trei zile au fost foarte dificile din cauza traseului, dar si a vremii“.

Cursa 4-day EPIC, la nivelul Amatori, a fost castigata de Catriona Sutherland, din Anglia, si David Kecskes, din Romania, primii in clasamentul general al editiei. “Mi-a placut foarte tare! M-am simtit mult mai puternica astazi, dar asa esti dupa doua zile de efort si urcat pe stanci. Mi-a placut foarte mult sa urc pe munte, cu bicicleta in spate, sunt chiar foarte obisnuita cu asta. Asa poti vedea frumusetea si crestele muntilor. Este o cursa foarte grea, dar cred ca este uimitor sa vezi toate traseele si mi-ar placea ca mai multe femei amatoare sa vina sa concureze. Cu siguranta voi recomanda aceasta competitie, fiind ceva inedit si frumos in topul concursurilor pe etape din lume“, a spus Catriona Sutherland, care este o concurenta cu multa experienta si ghid in ciclism montan, totodata colaboratoare a mai multor publicatii straine, printre care si International Mountain Bike Magazine.

In ultima etapa vremea a fost mult mai buna, dandu-le ocazia tuturor sa admire peisajele uimitoare ale muntilor Bucegi si Piatra Craiului, iar soarele le-a zambit tuturor la sosire. Tot duminica, 24 septembrie, a avut loc si o cursa de numai o zi, 1-day Challenge, dedicata celor care nu au putut lua parte la toate etapele 4-day EPIC. Invingatori de la cursa de o zi, nivel Amatori, sunt: Lucian Neaga (19+ ani), Vasile Dorin Craciunescu (40+ ani) si Valerie Cassecuelle (19+ ani).

Dupa cele 4 zile de concurs, a avut loc festivitatea oficiala de premiere, riderii de la Elite primind sume intre 500 si 2.050 euro si diferite produse oferite de sponsori, valoarea totala a premiilor in cadrul CARPATHIAN MTB EPIC fiind de aproape 30.000 euro. Rezultatele Etapei 1, 2 si 3 pot fi consultate pe pagina oficiala a evenimentului, click aici.

Transmitem tuturor ciclistilor multe multumiri pentru ca au luat parte la prima editie a CARPATHIAN MTB EPIC si ii felicitam pentru rezultate!