“Succesul este intotdeauna rezultatul unei pregatiri intense si al unei nutritii corecte” – Vlad Dascalu, membru al echipei Dinamo BikeXpert Racing
Fii gata sa urmezi un antrenament serios, astfel incat sa ai o cursa uimitoare si fara griji la CARPATHIAN MTB EPIC! In timpul fazei de pregatire, trebuie sa fii atent si sa evaluezi necesarul zilnic de energie si nutrienti pentru a garanta o performanta sportiva si o sanatate optime. Bineinteles ca aceste cerinte variaza foarte mult de la un sportiv la altul. Chiar si in cazul aceluiasi individ, pot exista diferente mari, in functie de forma in care se afla la momentul respectiv, intensitatea cursei si conditiile atmosferice.
Faza de pregatire
Pregatirea pentru cele doua curse, 4-day EPIC si 1-day Challenge, va necesita nu numai o forma fizica diferita, ci si un plan nutritional mai detaliat. Cu toate acestea, se aplica aceleasi recomandari generale! Ar trebui sa iei in considerare doua aspecte principale in faza de pregatire: starea de hidratare si depozitele de glicogen.
Hidratarea, un element cheie
O modalitate usoara de a controla gradul de hidratare este prin culoarea urinei. Da, suna un pic ciudat, dar… de fapt nu este! Daca vei efectua o pregatire profesionista si sub supravegherea unui medic, vei vedea ca acesta este un factor-cheie de urmarit. Daca observi o urina transparenta “ca apa”, poti fi sigur ca esti bine hidratat. Pe de alta parte, daca urina are o culoare galbena sau maronie, este un indicator clar ca trebuie sa te rehidratezi si sa o faci rapid.
Hidratarea trebuie sa fie o prioritate zi de zi si in timpul antrenamentelor saptamanale. De asemenea, ai grija sa ai un nivel bun de hidratare mai ales in orele sau zilele de dinaintea cursei! Nu trata fugitiv aceasta problema! Daca incerci sa te rehidratezi in ultima ora, aceasta va duce la hiperurinemie, ceea ce, pe scurt, inseamna, ca vei urina frecvent… Acesta este un lucru care iti va diminua cu siguranta performanta! Prin urmare, trebuie sa bei apa frecvent pana la o ora inainte de inceperea cursei.
Depozitele de glicogen, tine-le sub control!
Un alt aspect important din faza de pregatire se refera la depozitele de glicogen. Este absolut necesar ca in orice sport sa se acorde o atentie deosebita depozitelor de glicogen din muschi si ficat. Aceasta caracteristica devine si mai importanta in sporturile de anduranta, cum ar fi ciclismul! Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul exercitiilor intense de anduranta, aproximativ 95% din depozitul de glicogen provine din carbohidrati. Acestea fiind spuse, daca maximizezi depozitele de carbohidrati in zilele care preced cursa, poti creste considerabil performanta si timpul pana la instalarea oboselii. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa consumi aproximativ 70% din totalul caloriilor, din carbohidrati, de preferinta carbohidrati complecsi, cum ar fi orezul, cartofii, cartofii dulci si alte legume si cereale cu aproximativ o saptamana inainte de cursa. Deci, fa un plan, pune-l pe hartie si urmeaza-l cu atentie!
Gestionand inteligent depozitele de hidratare si glicogen ai castigat pe jumatate lupta in asigurarea unei nutritii adecvate pentru traseu. Pentru cealalta jumatate va trebui sa optimizezi nutritia de dinainte si din timpul cursei.
Fii pe faza sa afli si alte recomandari ale specialistilor GoldNutrition!