Da curs provocarilor Carpatilor cu o nutritie potrivita!

05.19.2017

“Ciclismul se caracterizeaza printr-o mare solicitare fizica si un consum caloric foarte ridicat. Rezistenta – capacitatea maxima de consum de oxigen – si recuperarea sunt factori-cheie pentru a asigura performanta sportiva a atletului” – Vitor Gamito, antrenor si ciclist de performanta, castigator al Turului Portugaliei in 2000

CARPATHIAN MTB EPIC 2017 vine cu o serie de provocari interesante si solicitante din punct de vedere fizic si mental chiar si pentru ciclistii bine antrenati.

Pe durata cursei pe etape de 3 zile, precedate de un scurt Prolog,  ai de pedalat pe trasee desfasurate prin vaile, platourile si crestele muntilor Bucegi si Piatra Craiului, pe o distanta totala de 157 de km. Prin urmare mintea si corpul tau trebuie sa fie pregatite pentru ce va urma, iar cu un plan de nutritie potrivit si un antrenament pe masura te vei bucura de succes la finalul celor 5,750 de metri de urcare.

Specialistii GoldNutrition iti ofera cateva sfaturi utile ce te vor ajuta sa iti faci un plan personal de nutritie adaptat propriului organism. Totodata, pachetele cu produse pregatite de GoldNutrition pentru CARPATHIAN MTB EPIC 2017 iti vor asigura dozele necesare de energie pentru aceasta competitie plina de provocari.

Afla care sunt nevoile tale

Pentru o buna performanta in ciclism, sportivii trebuie sa urmeze o perioada de formare intensiva, nu numai pentru a creste rezistenta fizica si psihica, ci si ca sa invete sa faca fata diferitelor constrangeri. Nutritia unui atlet este un factor care contribuie semnificativ la capacitatea sa sportiva.

In acest stadiu, este important sa identifici nevoile nutritionale, precum si cele de hidratare, care vor fi fundamentale pentru a asigura performanta. Pentru a avea o conditie fizica optima, trebuie sa te asiguri ca aportul tau nutritional iti permite sa atingi greutatea ideala, sa-ti mentii masa musculara si sa ai nivelul de energie necesar pentru a concura.

Programul de nutritie se focalizeaza in general pe 3 faze: pregatirea pentru competitie, sustinerea cursei si recuperarea dupa trecerea liniei de Finish.  De aceea, este foarte important sa se ia in calcul timing-ul nutrientilor, cu scopul de a asigura functiile specifice pe care le ofera acestia, precum si tipul de aliment care este ingerat, in functie de viteza sa de digestie.

In cadrul unei competitii provocatoare, cum este CARPATHIAN MTB EPIC, recuperarea intre diferitele etape de concurs este un factor fundamental. O alimentatie corecta si o rezerva de nutrienti-cheie se pot dovedi a fi un factor important pentru imbunatatirea performantei generale pe care o vei avea in eveniment.

Nutritia te poate ajuta sa iti atingi tintele

“In realitate, o nutritie perfecta nu poate face dintr-un atlet mediu unul de elita, insa o nutritie slaba poate transforma un atlet de elita intr-unul mediu” – Prof. Dr. Ronald J. Maughan, profesor universitar si scriitor, autor al cartii “Baza biochimica a performantei sportive”

Caloriile si macronutrientii

In timpul pregatirii tale, trebuie sa evaluezi zilnic nevoile tale nutritionale si calorice pentru a te asigura ca vei avea cea mai buna performanta sportiva, dar si pentru a-ti mentine o stare de sanatate optima. Cerintele exacte variaza foarte mult in functie de organismul fiecarui atlet, iar variatii pot exista chiar si in cazul aceleiasi persoane cand se pregateste pentru un eveniment, in functie de starea fizica la momentul respectiv, intensitatea probei si conditiile de mediu.

Lichidele

Hidratarea este una dintre temele cele mai importante In nutritia sportiva, iar ciclismul montan nu face exceptie de la aceasta regula.

Pentru a preveni deshidratarea, este important ca in timpul pregatirii, sa iti monitorizezi riguros aportul de lichide si sa fii atent la nevoile corpului. Recomandarile de hidratare nu sunt o regula care sa se potriveasca tuturor, deoarece nivelurile de aptitudine fizica, capacitatea de transpiratie si, prin urmare, nevoile de apa si electroliti, variaza foarte mult atat in functie de sportivi, cat si de conditiile de mediu de la antrenamente sau concursurile la care iau parte.

Electrolitii

Performanta ciclistilor poate fi periclitata de doi factori cand vine vorba de fluide si electroliti: hiponatremia si crampele musculare.

Aportul exagerat de lichide sau retentia de lichide pare sa fie principalul motiv de hiponatremie, in special prin aportul de lichide fara sodiu, cum ar fi apa. Cu toate ca anomaliile electrolitice specifice nu au fost asociate cu crampele musculare, unii experti cred ca in cazul multor sportivi un aport sarac de sodiu poate fi principalul factor declansator al crampelor care apar in urma exercitiilor fizice, in special in zonele unde climatul este cald.

In ciclism, sportivii trebuie sa recupereze lichidele si electrolitii pierduti prin transpiratie consumand bauturi care contin sodiu si /sau alimente sarate. Pe langa sodiu, sportivii nu trebuie sa neglijeze nivelurile de potasiu, clor si magneziu, usor de echilibrat cu o bautura izotonica cu o formula cat mai completa.

Suplimentele

Utilizarea de catre sportivi a suplimentelor bogate in glucide, fie geluri, batoane sau bauturi specifice, este o practica bine cunoscuta, mai ales in cazul probelor intense de ciclism. Aceste strategii, pe care le vom aborda mai detaliat in urmatoarele articole, sunt esentiale pentru asigurarea energiei in fazele avansate ale cursei.

Fii la curent cu recomandarile specialistilor GoldNutrition!